Showpaini, toiselta nimeltään näytöspaini tai amerikkalainen vapaapaini, on näyttelyä, urheilua ja teatteria yhdistävä viihdemuoto. Showpaini on kehittynyt nykyiseen muotoonsa 1900-luvun aikana. Vuosikymmenten saatossa myös lajin suosion painopiste on siirtynyt Euroopasta Pohjois-Amerikkaan. Se on katsojan näkökulmasta dramaattisia ja huimia painiliikeitä sisältävää viihdettä. Monien showpainissa nähtävien liikkeiden taustalla on kuitenkin lukemattomien toistojen ja harjoittelun tuoma varmuus siitä, että liike näyttää aidolta, mutta ei vahingoita vastustajaa.
Showpainissa toistuu monia liikkeitä, joilla on usein erityisiä nimiä tai jotka kuvaavat liikettä jollain tavalla. Riippumatta siitä, mistä liikeestä on kyse, showpainijoiden tarkoituksena on aina selättää vastustaja maahan. Kun painijan molemmat hartiat koskevat mattoa ja tuomari ehtii laskea kolmeen, on painija selätetty ja selätyksen tehnyt painija voittaa. Yleisenä sääntönä on, että taistelukehää ympäröiviä köysiä ei saa käyttää hyödyksi vastustajaa selätettäessä. Dramaattisuuden lisäämiseksi ja juonen elävöittämiseksi tästä perussäännöstä voidaan showpainiohjelmissa kuitenkin joustaa.
Erilaisia liikkeitä
Showpainiliikkeiden nimet ovat usein todella mielenkiintoisia ja niiden taustalla voi olla ainutlaatuisia painijoiden omia tarinoita. Seuraavassa on esitelty showpainiotteluissa usein nähtäviä showpainiliikeitä. Tässä esittelyssä showpainiliikkeet on jaoteltu neljään eri yläkategoriaan. Showpainiliikkeitä voidaan toki jaotella monella eri tavalla, mutta tässä jaottelu on tehty seuraavasti:
- Ilmassa tapahtuvat liikkeet
- Hyökkäysliikkeet
- Heittoliikkeet
- Kiinnipitämisliikkeet
- Kiellettyjä liikkeitä
Ilmassa tapahtuvat liikkeet
Ilmassa tapahtuvat liikkeet ovat hyvin näyttäviä ja esittelevät hyvin painijoiden ketteryyttä ja nopeutta. Eteenkin pienikokoisemmat painijat hyödyntävät monesti näitä liikkeitä, sillä isompien painijoiden tekeminä ilmaliikkeet eivät myöskään näytä yhtä vaikuttavilta.
Ilmassa tapahtuvien showpainiliikkeiden valikoima on todella laaja. Liikkeet ovat usein todella teknisiä, mikä lisää myös niiden vaarallisuutta ja loukkaantumisriskiä. Tämän vuoksi osa showpainiohjelmista onkin kieltänyt joidenkin ilmassa tapahtuvien liikkeiden käytön. Esimerkkeinä näistä liikkeistä voidaan mainita esimerkiksi moonsault-liike, jossa tehdään takaperin voltti laskeutuen vastustajan päälle. Mielenkiinnon vuoksi mainittakoon vielä muutama muu liike, kuten splash, shooting star ja diving headbut.
Hyökkäysliikkeet
Showpainissa hyökkäävät liikkeet ovat tarkoitettu vastustajan saattamiseksi altavastaajan asemaan, minkä jälkeen esimerkiksi heittoliikkeen yrittäminen on helpompaa. Myös hyökkäävien liikkeiden lista on pitkä ja samalla toistolla saattaa olla monta eri nimeä. Tietty nimitys saattaa nousta suosituksi, jos esimerkiksi tunnettu showpainija on sen nimennyt ja käyttää liikettä usein. Showpainissa käytettävät hyökkäysliikkeet ovat joiltain osin taistelulajien lyöntejä ja potkuja muistuttavia, mutta laji sisältää myös täysin sille ainutlaatuisia hyökkäysliikkeitä.
Body press -hyökkäysliikkeet käyttävät hyväksi keskivartaloa ja hyödyntävät pystyasennon sekä juoksuvoiman yhdistelmästä saatavaa voimaa vastustajan alistamisessa. Chops-liikkeissä vastustajaa isketään niskaan käsivartta hyväksikäyttäen. Lariat- ja clothesline-liikkeet käyttävät myös hyväkseen kaulaan kohdistuvaa käden iskua tai otetta.
Sen sijaan drops-liikkeissä painija heittäytyy maassa makaavan vastustajan päälle tiettyä vartalonosaa heittäytymisiskussa hyödyntäen. Näiden lisäksi hyökkäyksissä voidaan käyttää päätä, polvea, olkapäätä, kämmeniä, potkuja ja lyöntejä.
Heittoliikkeet
Showpainin heittoliikkeet pitävät sisällään vastustajan ilmaan nostamisen ja maahan heittämisen tai iskemisen. Niistä käytetään monesti myös nimitystä power eli voimaliike, sillä näissä liikkeissä showpainijoiden voimakkuus tulee erityisen näyttävästi esille. Heittoliikkeet ovatkin monesti näytöksen viimeisiä ja ratkaisevia showpainiliikkeitä.
Jokaisella painijalla voi olla oma kikkansa heittoliikkeitä suoritettaessa ja sen vuoksi myös näiden painiliikkeiden nimet vaihtelevat. Esimerkkeinä heittoliikkeistä mainittakoon esimerkiksi armbreaker- ja backbreaker-liikkeet, joissa vastustajan käsi tai selkä isketään vasten showpainijan omaa vartaloa, yleensä polvea tai olkapäätä.
Kiinnipitämisliikkeet
Kiinnipitämisliikkeet sisältävät nimensä mukaisesti erinäköisiä kiinnipitotapoja, joiden tarkoituksena on vastustajan liikkumisen rajoittaminen, toimintakyvyttömäksi tekeminen tai alistettuun asemaan saattaminen. Myös näitä showpainiliikkeitä käytetään ottelun viimeisinä liikkeinä, jotta vastustaja näyttäytyy täysin alistetussa asemassa.
Esimerkkinä kiinnipitoliikkeestä on venytys, jossa erilaisilla otteilla ja tekniikoilla painija pitää vastustajaa sellaisessa asennossa, että otteen kiristäminen eli pitemmälle venyttäminen aiheuttaa vastustajan sanallisen antautumisen. Venytysten lisäksi kiinnipitoliikkeiden joukossa on erilaisia vartalolukkoja ja kuristusotteita.
Kiellettyjä liikkeitä
On myös olemassa liikkeitä ja rikkomuksia, joita showpainissa ei sääntöjen mukaisesti saa tehdä. Diskaukseen johtavia tekoja ovat esimerkiksi suoraan vyön alle iskeminen, tuomariin kiinni käyminen, vastustajan silmiin lyöminen ja housuista kiinni pitäminen selätyksessä. Joillekin teoille sen sijaan on määrätty aikaraja, esimerkiksi vastustajan piteleminen tai pureminen pitempään kuin tuomarin viiteen laskiessa. Toinen on toistuvasti suljetulla nyrkillä lyöminen, kun tuomari on laskenut neljään.
Vaikka nämä säännöt periaatteen tasolla johtaisivat showpainijan diskaukseen, niin käytännön tasolla monia näistä säännöistä rikotaan kautta linjan. Koska tuomarin on omin silmin nähtävä diskaukseen johtava rikkomus, on hyvin yleistä, että häntä harhautetaan tai jopa tyrmätään showpainiottelun aikana. Päämiehen ollessa poissa pelistä ovat periaatteessa kaikki keinot sallittuja. Hän voi myös tahallisesti tehdä virheellisiä päätöksiä juonenkäänteellisistä syistä tai yleisön provosoimiseksi.
Loputtomia variaatioita
Showpainiin ennestään perehtymättömän voi alkuun olla vaikeaa pysyä mukana juontajien puheessa vilisevien showpainiliikkeiden nimissä. Jos liikkeisiin haluaa perehtyä, on tässä artikkelissa esitetty jaottelu hyvä tapa alkaa hahmottaa, mistä showpainiliikkeiden nimet juontavat juurensa ja minkälaisia variaatioita niistä on kehittynyt. Showpainiliikkeiden määrä on kaiken kaikkiaan aivan valtava. Tämän lisäksi niiden nimistä on loputtomia variaatioita, joita tulee koko ajan vain lisää. Lajin yleiskategorioiden avulla ja liikkeisiin hieman tutustumalla showpainiotteluista saa huomattavasti enemmän irti ja matsin mielenkiintoisuus voi nousta aivan uudelle tasolle.